torsdag 5 mars 2009

Gud är kärlek

.
Att vara kristen handlar inte i första hand om att hävda teorier om Gud och världen. Inte heller att formulera verbala bekännelser eller prata om Jesus. De kristnas uppdrag är att älska. Det är ett förhållningssätt som har rötter i Bibeln. "Mina kära, låt oss älska varandra, ty kärleken kommer från Gud, och den som älskar är född av Gud och känner Gud. Men den som inte älskar känner inte Gud, eftersom Gud är kärlek" skriver författaren till Första Johannesbrevet. I samma text heter det: "Mina barn, låt oss inte älska med tomma ord utan med handling och sanning."

Det kristna kärleksuppdraget gäller också djuren. Gud älskar alla skapelsens varelser. I Bibeln beskrivs Gud som härskaren som
"älskar allt levande" (Vish 11:26). När korpens ungar skriker av hunger är det jag som skaffar mat åt dem, förklarar Gud i Jobs bok. Denna Guds kärlek till alla varelser kan människor välja att återspegla genom att visa omsorg om djuren.


Makt ska uttryckas i tjänande

Enligt den bibliska skapelsemyten är människan skapad till Guds avbild med uppdrag att härska över djuren. Det är en fruktbar förståelse av människans plats i skapelsen. Gud har gett människan makt. Hur ska den användas? Vi kan använda herraväldet till att utnyttja djuren. Spärra in dem i burar, göda upp dem i djurfabriker, driva in dem i slakterier. Allt detta är möjligt; djuren har ingen möjlighet att bjuda motstånd. Men att exploatera kan inte vara ett kristet sätt att utöva makt. Istället bör den makt vi har över djuren uttryckas i tjänande. Jesus är förebilden. Som Filipperbrevets författare skriver. "[Kristus] ägde Guds gestalt men vakade inte över sin jämlikhet med Gud utan avstod från allt och antog en tjänares gestalt då han blev som en av oss."


Kortfattad verson av teologin som är skriven av Klaus Engell-Nielsen, Annika Spalde, Pelle Strindlund

Utdrag från http://www.alskadinnasta.se/teologi/

2 kommentarer:

Ulla sa...

Bevara mig så sant! Det glädjer mig att de och du hjälper mig att gå den sanna väget mot kärleken, hand i hand med Jesus. Jag är övertygad om att Jesus inte skulle gå med på att stödja dagens djurindusti. Jesus är kärlek. Jag vill vara som Jesus och därmed handla kärleksfullt. Mängder av kramar!

Unknown sa...

Den historiske personen Messias hette Ribi Yehoshua. Hans namn redigerade sedan av hellenister till ”Jesus”.

“Moseböckerna” undervisar att man ska älska Skaparen med hela sitt hjärta, psyke/själsliv och ens allt.

De hebreiska verserna i ”5:e Mosebok” 6:4-9 bevisar att i ”Moseböckernas” definition av att älska Skaparen ingår att göra sitt bästa att hålla Hans direktiv icke-selektivt, inkluderandes att inte äta skaldjur, inte äta fläsk, fira Shabbat och de andra högtiderna beskrivna i ”Moseböckerna”, och många fler direktiv i ”Moseböckerna”. Det ingår att man ska älska sin kompanjon som sig själv.

Den historiska första århundradets Ribi Yehoshua – Messias - från Nasaret och hans efterföljare Netzarim undervisade i enlighet med vad som är skrivet i ”Moseböckerna”; och för att följa Messias måste man göra detsamma.

Hans undervisning blev sedan förvrängd till ”Matteusevangeliet”.

För att älska andra måste man alltså sprida det budskapet även till denne. Det är det enda sättet för dem att relatera till Skaparen – både enligt Messias undervisning och enligt ”Moseböckerna”.

När det gäller djur: Den judiska slaktmetoden är sådan – enligt vetenskaplig forskning – att djuret inte känner något fysiskt lidande (troligen psykiskt lidande dock).

Djur ska ha ett bra liv utan lidanden!

Belägg för alla dessa påståenden på hemsidan Netzarim

Anders Branderud